De eerste stap is bepalen wat het budget is dat kan worden gespendeerd bij de aankoop van een woning. Om dit te doen is het belangrijk dat je als potentiële koper(s) eerst een afspraak maakt bij de bank. Die kunnen je een eerste inzicht bieden in eigen inbreng, maandelijkse aflossing en/of potentieel te lenen bedrag. Naast de banken zijn er ook kredietmakelaars zoals hypotheekwinkel, SNV Finance,... Kredietmakelaars zijn niet gebonden aan 1 bank of kredietverstrekkers en kunnen kijken welke bank best bij jouw persoonlijke situatie past. Weet wel dat dit een eerste indicatie is en dat de bank pas ten gronde kan rekenen eens je een woning in gedachte hebt en een bod.

Eens je een bod uitbrengt, doe het steeds met opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een lening/financiering binnen een periode van 14 dagen of 21 dagen. De verkoper dient dit wel toe te staan maar in praktijk komt dit in +/- 95% van de aankopen in de verkoopovereenkomst. Weet ook dat je de notariskosten en de verkooprechten (beter gekend als de registratierechten) zelf dient te betalen, dus alles start met sparen voor een eigen woning. Veel banken bieden speciale spaarplannen aan om hiervoor te sparen vanaf je 18 jaar bent, bepaalde banken bieden dit ook aan voor minderjarigen. Om de notariskosten en alle andere bijkomende kosten te bereken kan je de calculator van notaris.be gebruiken.

Alvorens je naar de bank gaat is het belangrijk om te weten of je een bestaande of nieuwe woning wil aankopen. De berekening hiervoor is totaal anders omdat de opname van het krediet anders verloopt. Bij een bestaande woning komt de lening in 1 keer vrij door storting naar de notaris, bij een nieuwbouw is het via opname van schijven.

Nadat je met de bank een budget hebt opgesteld, is er nog 1 zeer belangrijke stap, namelijk een haalbaar verwachtingspatroon opbouwen. Een nieuwbouwwoning kopen met een budget van bijvoorbeeld 250.000 euro is onmogelijk. Kijk in jouw budgetklasse wat je kan krijgen en laat je daarin door niemand beïnvloeden. Veel koppels starten met een woning die deels of volledig te renoveren is. Na enkele jaren van lening afbetalen creëer je zonder het te weten nog extra budget in de vorm van eigen vermogen. Hoe groter het eigen vermogen is, hoe meer je in de toekomst kan betalen voor de droomwoning. Zorg ook dat de financiële druk op jou persoonlijk en/of jouw partner niet te groot is.

Vooraf eens gesprek hebben met de notaris kan ook heel handig zijn om zicht te krijgen op hoe een aankoop werkt. Bij Immo Stijn brengen we jou graag in contact met een notaris waarmee we reeds goede ervaringen hebben.

Waar houd ik rekening mee?

Bij de start van jouw zoektocht laat je je best niet gek maken. Bij een verkoop dient er steeds door de makelaar een EPC-certificaat ter beschikking gesteld te worden. Dit is de energiescore die wordt aangeduid met een waarde (bv. 444 Kwh/m²) en een label (gaande van A+ tot F). Dit certificaat geeft een eerste indruk van het energetische aspect van de woning op vlak van verwarming, beglazing en isolatie. Staar je zeker niet blind op dit getal, dit is een eerste indicatie van de staat van de woning.

De zoektocht naar een woning start voor velen op de verschillende portaalwebsites zoals immoweb of zimmo. Je contacteer ook best eens de lokale makelaars, waaraan je je zoekcriteria doorgeeft. Als makelaar hebben we een database aan zoekende kandidaat-kopers die als eerste de informatie krijgen van een nieuwe verkoop. Vertrouwen geven betekend vaak ook vertrouwen terugkrijgen.

Eens je een bod gedaan hebt op een woning kunnen we aan de slag gaan met de verkoopovereenkomst. Bij Immo Stijn laten we de verkoopovereenkomst altijd nalezen door de notaris van zowel de koper als de notaris van de verkoper. De reden hiervoor is simpel: de afspraken die in deze verkoopovereenkomst worden vastgelegd zijn bindend en worden dus vastgelegd op deze manier. Jouw notaris ondersteunt je hierin een overloopt dit samen met jou.

Hierna is de woning van jou en eindigt jouw zoektocht!

terug naar overzicht

Wil je meer weten?

Boek een gesprek met Stijn, de zaakvoerder.