De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de Mijn VerbouwLening. Vanaf 1 september kan je een Mijn VerbouwLening aanvragen. Daarmee kan je tot 60.000 euro lenen voor renovatieprojecten. De regering wil hiermee de woningkwaliteit en de energieprestatie van de Vlaamse woningen te verbeteren.

Bron: Redactie Livios, HLN

Voor wie is Mijn Verbouwlening er?

Het wordt net als de Mijn VerbouwPremie toegekend op basis van inkomen.  Concreet komt dat neer op een belastbaar inkomen van maximaal 46.170 euro voor een alleenstaande. Voor een alleenstaande met 1 persoon ten laste, of een koppel zonder persoon ten laste is dat 65.960 euro. Per persoon extra ten laste wordt het bedrag verhoogd. Het bedrag dat je kan lenen gaat van tot maximaal 60.000 euro met een maximale looptijd van 25 jaar.

Meer over deze voorwaarden lees je op de website van de Vlaamse overheid.

Ook verhuurders kunnen de Mijn VerbouwLening aanvragen, met enkele voorwaarden... Ze moeten hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor, of negen jaar lang een maandelijkse korting geven op de huurprijs. De huurprijs mag ook niet boven 900 euro per maand liggen (of 1.000 euro in de centrumsteden).

Voor welke werken?

De lening kan aangevraagd worden voor de investering in energiebesparende maatregelen zoals isolatie of in hernieuwbare energie, maar ook voor algemene renovatiewerken, binnenrenovatie, ... Het gaat dus van dakrenovatie tot renovatie van vloeren en funderingen of de installatie van een warmtepomp.

Niet cumuleerbaar

Je kan deze lening aanvragen tot en met eind 2026. Opgepast! Ze is niet cumuleerbaar met het renteloos renovatiekrediet of een hypothecair krediet.

Vanaf 1 januari 2023 zal ook iedereen die een woning koopt met een EPC-label E of F (of een appartement met een label D, E of F) enkel het renteloos renovatiekrediet kunnen aanvragen en geen Mijn VerbouwLening.

terug naar overzicht

Meer weten over renoveren?